Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló három alapjármóddal rendelkezik,melyek sebesség alapján a következő sorrendben növekvőek:lépés,ügetés, vágta.A különböző jármodokon belül a ló képes többféle iramban is mozogni,de lábsorrendje nem változik.

 

 

 

Lépés

 

A lépés néy ütemű jármód melyben a ló lábsorrendje a következő képpen alakul:jobb hátulsó-jobb elülső-bal hátulsó-bal elülső.Ebben a jármodban a lónak minimum egy lába mindig a földön van, tehát nincs lebegési fázis.

 


 

 

 

 

Ügetés

 

Az ügetés kétütemű jármód.A lónak két,átlósan elhelyezkedő patája érinti egyszerre a földet:tehát bal hátulsó-jobb elülső, majd jobb hátulsó-bal elülső.

 

 

ugetes.jpg

 

 

 

 

 

 

Vágta

 

A vágta háromütemű jármód.A ló a lovarda jobb és bal különböző lábsorrendben galoppozik.Bal kézen a  lábsorrend a következő képen alakul:jobb hátulsó, majd bal hátulsó és jobb elülső egyidejűleg,majd bal elülső majd lebegési fázis.Jobb kézen a lábsorrend a másik kézen való vágta tükörképe:bal hátulsó,jobb hátulsó és bal elülső,majd jobb elülső.A versenyvágtánál egyik átlós láb sem mozdul egyszerre így az négyütemű jármód.

 

 

vagta.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

km,m

(knkin, 2013.03.16 14:08)

mképákmjj

Re: km,m

(gbhtrgh, 2013.03.16 14:08)

tujzujk78