Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A ló teljes testével beszél.A legszembetűnőbb reakcióit füle különböző állásaival mutatja,de az orrlyukai,a fej-és testtartása,valamint a faroktartása is mutatja pillanatnyi hangulatát.

 

 

 

Az éber figyelem állapota

 

A ló felemeli a fejét,a fülei előrefelé mutatnak,az orrlyukai pedig kitágulnak.Tekintete a figyelem forrása felé irányul.Ezt az állapotot jól megfigyelhetjük,ha békésen legelésző lovak észrevesznek minket,amint épp közelítünk feléjük.Ugyanez a figyelem észlelhető ugrolovaknál é fogatlovaknál ha egy akadály felé tartanak.

 

 

eber-figyelem.jpg

 

 

Egy illat

 

A ló mélyen beszívja a levegőt,miután valamilyen fontos illattal találkozott.Felső ajkát felfelé csücsöríti,füle pedig enyhén hátrafelé fordul,hiszen a hallás ilyenkor másodlagos.

 

 

egy-illat.jpg

 

 

Ágaskodás

 

Az ágaskodó ló erőfölényét igyekszik kimutatni.Az ágaskodás az emberrel való kapcsolat során gyakran ellenkezést jelent.

 

 

 agaskodas.jpg

 

 

 

Hempergés

 

A tisztálkodáson kívül élvezetet is ad.

 

 

 hemperes.jpg

 

 

 

Játékra hívó magatartás

 

A lovak élénk figyelemmel és enyhén felemelt farokkal hívják egymást játékra.

 

 

jatekra-hivo-magatartas.jpg

 

 

Felszabadultan mozgó ló

 

A ló,ha hosszabb ideig nem mozgott,vagy ha erejét akarja megmutatni,gyakrak különösen lebegő mozgással üget vagy vágtázik.A ló a szabadban általában nem üget folyamatosan hosszú ideig,szívesebben lép, vagy vágtázik.Ez az állapota képezi az egyetlen kivételt.

 

 

felszabadultan-mozgo-lo.jpg

 

 

Fenyegetés

 

Más néven sunyítás.A ló ilyenkor leszegi a fejét,hátracsapja füleit,és esetenként a száját is kitátja.Ezzel egy másik egyedet vagy az embert akarja elhajtani magától.Ez a fül-és fejtartás a ló nemtetszését mutatja.

 

 fenyegetes.jpg

 

 

 

 

Ásítás

 

Lehunyt szem,laza fülek,tátott száj:már-már emberi,ahogy a ló kimutatja fáradságát.

 

 

 

asitas.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Törtel Széchenyi ut 25

(Kocsis Rebeka, 2013.08.06 12:41)

Szia.Sok mindent megtanultam! majdnem egész nap ezen az oldalon csüngtem mert tetszik és jó belőle tanulni!nagyon szeretem ezt az oldalt!és a képek is remekek. további szép napot!!! K.Rebeka