Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könnyű felismerni,ha egy ló pinto mintázatú,vagyis tarka,ám az,hogy ezen belül pontosan milyen változattal van dolgunk,már fogas kérdés!

 

Tovero

A tovero változatánál foltos a fül,a pofa,de gyakrana homlok és a szem környéke is.Az egyik vagy akár mindkét szem kék.Foltok tarkítják a nyakat és a szügyet is.A foltok eltéró méretűek lehetnek,de a hason,a horpasz felé haladva egyre kisebbek.A ló farán is lehetnek különböző nagyságú foltok.

Kép

Tobiano

A tobiano ló horpaszának egyik vagy mindkét fele színes,ám a láb lábtőig kesely.A foltok majdnam azonos méretűek,ovális vagy kör alakúak,a nyaktól  a szügyig terjednek,mint valamiféle pajzs.A fej foltos, a jegyek az egyszínű lovakra jellemzőek,pl.hóka,csillag stb.A farok gyakran két színű.A tobiano színű lónál lehe akár fehér,akár a másik szín a domináns.

Kép

Az overo mintázatú ló hátán,a mar és a farok között általában nincs fehér folt,s egy vagy több lába színes.A foltok alakja és mérete igen változatos;úgy tűnik,mintha fehér festékkel volna befröcskölve.A pofán nagy kiterjedésű a fehér szín,a farok általában egyszínű.Akárcsak a tobianónál,a színben vagy a fehér,vagy a másik szín dominál.

Sabino(vagy calico overo)

A láb és a fej döntően fehér,és a hason is sok a fehér folt.a színes rész akár szürke is lehet.A szem barna vagy kék.Némelyik sabino mintázatú ló csaknem teljesen fehér,s csupán a fülön látható fehér szín.

Kép

 

Frame overo

Ennél a változatnál a fehér szín dominál a fejen,a horpaszon és a nyakon.Oldalrólnézve olyan hatást kelt,mintha fehér volna foltos keretben.A láb általában színes,gyakran kesely.Mindkét szem kék.

Kép

Splashed white

A láb és a has fehér,s a fej is döntően fehér.A fehér foltok éles kontúrokkal határolódnak el a sötétektól,mintha a ló fehér festékbe merült volna.A szem általában kék.Ez a legritkábban előforduló overo színváltozat,de a tenyésztők egyre inkább kedvelik.

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.