Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek tavaszra és nyárra

Egy új élet

Gondolj csak bele egy pillanatra: világra jön egy aprócska, újszülött csikó – létezik ennél csodálatosabb dolog? A kanca kb. 11 hónapig vemhes (plusz-mínusz 10 nap). Ez idő alatt ugyanúgy szüksége van a testmozgásra, mint annak előtte, de állapota miatt fokozott figyelmet és gondoskodást igényel. Az első öt hónapban minden mehet a megszokott kerékvágásban, de nagyon kemény munkára már nem szabad befogni a kancát. Az 5. hónap után azonban fokozatosan csökkenteni kell a munkát, az utolsó 3, 5 hónapban pedig egyáltalán nem szabad dolgoztatni, de figyelni kell rá, hogy legyen lehetősége mozogni, vágtatni. A csikó világrajötte után naponta menj ki a csikóhoz, és tölts el vele és a mamájával egy kevéske időt, hogy az újszülött hozzászokhasson az emberekhez. Cirógasd, gyöngéden tapogasd meg az egész testét, így megszokja az érintést. Beszélj hozzá kedvesen és megnyugtatón. Már nagyon korán fel lehet rá tenni a kötőféket, hogy természetes legyen számára, de éjszakára vedd le róla, és akkor is, ha kiengeded a legelőre, mert könnyen beleakadhat valamibe. Az első hét után már meg lehet próbálni óvatosan fölvenni a lábát. Egyszerre csak egyet vegyél föl finoman, és egy rövid ideig tartsd a kezedben. Ezek után lassacskán a keféhez is hozzá lehet szoktatni. Nagyon gyöngéden simítsd végig a kefével, és ápold le az egész testét. Mindvégig tartsd eszedben, hogy a csikó és a mamája is nyugalomra és békességre vágyik, ezért legyél nagyon óvatos, ne kapkodj, ne csapj zajt, ne ijessz rájuk. A csikónak még sok alvásra és pihenésre van szüksége, ne zavarjuk hát feleslegesen. Evés közben is nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket biztosítsunk számukra.

 

Legeltetés

Ha elhatároztad, hogy legelőn fogod a lovad tartani, abba kell hagynod a pucolását, hogy a szőrzet visszanyerhesse természetes állapotát. Faggyútermeléssel védekezik az időjárás viszontagságai, a szél és az eső ellen. A patáját azonban továbbra is kapard ki és keféld ki a sörényéről és a farkából a sárdarabokat. A szem-, orrkörnyéket is rendszeresen töröld le, és a végbél területét is le kell tisztítani, ahogyan az istálló takarítását is folytatni kell, amíg az állat használja azt.

Ha a lovadat ez idáig bent tartottad, de ezentúl szeretnéd, ha többet lenne a legelőn, ajánlatos beszerezned egy jobb minőségű új-zélandi takarót. Praktikus kettőt is venned belőle, olyat, ami mosható, hogy amíg az egyik szárad, legyen egy másik, tiszta, száraz takaró, amit a lovadra tehetsz.

 

Amikor a lovak tavasszal megpillantják az első üde, nedvdús fűcsomókat, teljesen megbabonázza őket a látvány, és mást se csinálnának, mint egész nap csak csámcsogva legelnének – csakhogy nem árt az óvatosság! A sok zöld fűtől könnyen savós patairha-gyulladást kaphatnak a lovak, s az bizony nagyon tud fájni: ilyenkor a legapróbb mozdulat is szenvedést okozhat. Azonnal hívni kell az állatorvost, és amíg megérkezik, hideg vízzel kell locsolni a ló patáját.

 

Száraz pata

Száraz, forró időben a kinn tartott lovak patája könnyen kiszáradhat és berepedezhet. Ilyen esetben megoldást jelenthet, ha vízzel teli vödrökbe állítod a lovad úgy, hogy egyszerre mindkét lába vízben legyen. A szaru beszívja a vizet, így a pata újra puha lesz. Száraz nyarakon akár naponta bevetheted ezt a kis trükköt, hogy a lovad jobban érezze magát.

 

Fekete bárány – fehér ló

A világos szőrű lovakat gyakrabban támadják meg a társaik a szabadban. Ez a viselkedés azokból az időkből maradhatott vissza, amikor a lovak még vadon éltek a természetben. A világos szőrzetű egyedek feltűnőbbek voltak, nem rejtette el őket a színük, s ezzel az egész ménest veszélybe sodorták, mert a ragadozók is könnyebben észrevették őket.

 

Vizet!

A lovaknak friss vizet kell adni minden reggel és este, akár bent, az istállóban tartjuk őket, akár kint vannak a legelőn. Odakint a szabadban a legegyszerűbb megoldás, ha egy fürdőkádat használunk itatóedényként, emellett több ló is elfér egyszerre, s nem algásodik be olyan gyorsan a nagy melegben. Ha vödörben adsz inni a lovadnak, meg kell róla bizonyosodnod, hogy nem fogja felrúgni. A biztonság kedvéért erősítsd inkább a kerítésre, vagy kötözd egy fához. Ha maradt még valamennyi víz a vödör alján, öntsd ki belőle a maradékot, mielőtt teliengednéd friss vízzel. Soha ne tölts utána, mert így csak felhígítod az állott, piszkos vizet.

 

Legyező

Ha távol szeretnéd tartani a legyeket az istállótól, helyezz ki félbevágott citromokat, és tűzz beléjük néhány szegfűszeget, vagy egy kis edény vízbe cseppents egy kevés szegfűszegolajat. Kora hajnalban és estefelé kevesebb a rovar, főleg ilyenkor szeretnek enni és mozogni a lovak.

 

Tengerparti lovaglás

Kevesen mondhatják el magukról, hogy már volt alkalmuk tengerparton lovagolni. Ha egyszer neked is szerencséd lesz kipróbálni, semmihez sem fogható élményben lesz részed. Néhány dologra azonban nem árt ügyelni. Például arra, hogy ott lovagolj, ahol a tenger hullámai elérik a partot, ugyanis ott keményebb a talaj, s a lovaglással kevésbé terheljük a lovak lábát.

 

Zenga zének…

Ideges és engedetlen a lovad lovaglás előtt? Próbálj neki dúdolni vagy halkan énekelni. Meglátod, megnyugtatja majd: sok ló szereti, ha énekelnek neki. (Jó esetben a lovaglótársaidnál is ezt éred el.)

 

Füves tudnivalók

A lenyírt fű nem lóeledel! Csak akkor engedd a lovadnak, hogy egyen belőle, ha teljesen biztos vagy benne, hogy a levágott fű egészen friss. Negyedóra-húsz perc elteltével már megindul a fűben az erjedés. Az ilyen növény elfogyasztása komoly emésztési problémákhoz vezethet. Inkább hagyd, hogy a lovad maga végezze el a „fűnyírást”!

 

Viszketés

A lovak szeretnek az istálló falának vagy a deszkaburkolathoz dörgölőzni, ha viszket valamijük. A rongálást megelőzendő csavarozz fel a falra egy seprűnyelet, amihez lovad kedvére dörgölőzhet, anélkül, hogy tönkretenné az ajtót, vagy leverné a falat.

Ha a viszketése nem enyhül, akkor lehet, hogy ekcémája van. Az ekcéma egyfajta allergiás reakció, amit a szúnyog és a légy váladéka okozhat egyes lovaknál. Ezért is fordul elő ez a fajta bőrprobléma főként tavasszal és nyáron. Ilyenkor a bőr megvastagszik, kipirosodik. Nem múló viszketéssel jár, s a heves vakarástól a seb vérezhet is. A sörényélen és a farokrépán fordul elő leggyakrabban. A napsütés felerősíti a tüneteket, ezért ilyenkor ne engedjük ki a lovat a napra. A cink- és kéntartalmú krémek segíthetnek a panaszok enyhítésében.

 

Lópedikűr

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesd a lovad patáját és patkóját a kováccsal. Átlagosan hathetente mindenképpen el kell vinni a lovad hozzá, attól függően, milyen gyakran lovagolsz, s mennyit lovagoltál szilárd burkolatú utakon. Még a patkolatlan lovakat is rendszeresen el kell vinni a kovácshoz, hogy körmölje meg.